Success Khan Logo

Puzzle

Objective type Questions, Notes for Govt Exams, current affairs, general knowledge, hindi objective questions, English objective questions, Mathematics objective Questions, Reasoning Objective Questions, study material for IBPS, study material for banks, study material for SSC, study material for DSSSB, Aptitude objective type Questions, Solved Question papers, Notes, Study Material, general knowledge questions and answers, gk questions and answers, hindi questions and answers, English questions and answers , mathematics questions and answers, reasoning questions and answers, current affairs questions and answers, general knowledge questions and answers for competitive Exams, gk questions and answers for competitive Exams, hindi questions and answers for competitive Exams, English questions and answers for competitive Exams, Mathematics questions and answers for competitive Exams, reasoning questions and answers for competitive Exams, current affairs questions and answers for competitive Exams, Railway jobs, banking job, corporate jobs, government jobs, govt jobs, private jobs, CPO, PCS, RRB, CDS, UPSC,Notes, Online Tests, practice sets, questions and answers with explanation for competitive examination, entrance test, Railway, IBPS, SSC, DSSSB, PCS, Banking for hindi, english, mathematics, reasoning, gk, current affairs and many more.

The meaning of making such difficult statements, even after being true, indicates a vague meaning, the meaning of these statements based on a sorted or tabular or logical viewpoint is called a puzzle.

There are many types of information in this type of question, which can be defined by dividing it into several parts and making the meaning clear, then the conclusion is called.


There are mainly two types of information.
(i) Static information about the information in which all information is tabulated.
(ii)
Negative information in the information in which information is incomplete.

 

Before solving, the following things need to be kept in mind:

(a) will first identify the statement in which more information has been given.
(b)
Synchronize from one statement to another.
(c)
There are many details in the same puzzle that need to be articulated in a sequential manner.

Question based on puzzle test can be divided into two types.

 

TYPE 1

In the questions based on the Blood Relations and Occupations , their business is also provided with relationships that are linked to each other.
⇒ Instructions Read the following information to answer the questions below.
(i) A family consists of A, B, C, D, E and F six members. There are two married couples in the group.
(ii) There are two engineers, a teacher, a sociologist and two artists in the community. Both engineers are gay
(iii) A and C have the same business.
(iv) The teacher has been married to Engineer and an artist has been married to a woman sociologist.
(v) A is an artist and E is a male engineer, both are unmarried
(vi) ‘F’ is the husband of B.

The second statement A whose gender is not known and is unmarried and the relation is also not known, it is written in the area of light from the dark area. like –

Example 1. Who has got married with the teacher?
(a)
B (b) F (c) Ο (d) A
Solution: (b)
Teacher (B) is the wife of F.

 

Example 2. Who is a sociologist?
(a)
D (b) B (c) F (d) can not be known
Solution: (a)
D is a sociologist.

 

Example 3. Which of the following married couples are?
(a)
CD and FB (b) CD and EB (c) FD and BE (d) can not be done
Solution: (a)
FB and CD are married couples.

 

Example 4. What information is unnecessary in the above information?
(a)
only (ii)
(b)
only (iii)
(c)
Both (v) and (vi)
(d)
is not unnecessary
Solution: (d)
is not unnecessary

 

Example 5. What is the business of B?
(a)
artist (b) Teacher (c) engineer (d) sociologist
Solution: (b)
“B” is a teacher.

 

TYPE 2

Based on status In this type of question, the object or person has to know the answers by arranging them in question.
⇒ Instructions Read the following information to answer the questions below.
(i) P, Q, R. T and U are six friends and are members of a club. These people play different sports football, cricket, tennis, basketball, badminton and volleyball.
(ii) T which is longer than P and S, plays tennis.
(iii) The longest among them plays basketball.
(iv) The biggest of them is that it plays volleyball.
(v) Q and S neither play volleyball nor play basketball.
(vi) R. plays volleyball.
(vii) In terms of height ‘T’, Q which plays football and is in the middle of P
Descending order of six friends; & gt; Q & gt; T & gt; P & gt; S & gt; R

 

Example 1. What does S play?
(a)
badminton (b) cricket (c) football (d) either Cricket or Badminton
Solution:
(d) S either plays cricket or badminton.

 

Example 2: Which of these is longer than R but is P to N?
(a)
Q (b) T (c) S (d) information is incomplete
Solution:
(C) S is taller than R but there is a N to P.

 

Example 3: Which of these plays basketball?
(a)
R (b) S (c) U (d) Q
Solution:
(C) U plays basketball.

 

Example 4: Which of the following statements is not true?
(a)
‘T ‘is longer than R (b) ‘U ‘is longer than Q (c) S is shorter than ‘Q’ (d) ‘P’ is longer than R
Solution:
(c) ‘N’ is longer but not longer than ‘Q’, ‘S’.

 

Example 5. If they stand in descending order of height, what will be the third order?
(a)
S (b) Q (c) T (d) P
Solution:
(c) T will be on the third order according to height.

Objective type Questions, Notes for Govt Exams, current affairs, general knowledge, hindi objective questions, English objective questions, Mathematics objective Questions, Reasoning Objective Questions, study material for IBPS, study material for banks, study material for SSC, study material for DSSSB, Aptitude objective type Questions, Solved Question papers, Notes, Study Material, general knowledge questions and answers, gk questions and answers, hindi questions and answers, English questions and answers , mathematics questions and answers, reasoning questions and answers, current affairs questions and answers, general knowledge questions and answers for competitive Exams, gk questions and answers for competitive Exams, hindi questions and answers for competitive Exams, English questions and answers for competitive Exams, Mathematics questions and answers for competitive Exams, reasoning questions and answers for competitive Exams, current affairs questions and answers for competitive Exams, Railway jobs, banking job, corporate jobs, government jobs, govt jobs, private jobs, CPO, PCS, RRB, CDS, UPSC,Notes, Online Tests, practice sets, questions and answers with explanation for competitive examination, entrance test, Railway, IBPS, SSC, DSSSB, PCS, Banking for hindi, english, mathematics, reasoning, gk, current affairs and many more.





Square and Cube Practice Set – Mathematics
READ MORE

Square and Cube Practice Set – Mathematics

282

Square and Cube Practice Set – Mathematics
READ MORE

Square and Cube Practice Set – Mathematics

120

Square and Cube Practice Set – Mathematics
READ MORE

Square and Cube Practice Set – Mathematics

128

Square and Cube Practice Set – Mathematics
READ MORE

Square and Cube Practice Set – Mathematics

97

Division Practice Set – Mathematics
READ MORE

Division Practice Set – Mathematics

173

Division Practice Set – Mathematics
READ MORE

Division Practice Set – Mathematics

103

Search


Explore