Success Khan Logo

ASIA CONTINENT

Objective type Questions, Notes for Govt Exams, current affairs, narendra modi, namo, bjp, bhartiya janta party, amit shah, yogi, prime minister, jai shree ram, bharat mata ki jai, ram mandir, caa, nrc, general knowledge, hindi objective questions, English objective questions, Mathematics objective Questions, Reasoning Objective Questions, study material for IBPS, study material for banks, study material for SSC, study material for DSSSB, Aptitude objective type Questions, Solved Question papers, Notes, Study Material, general knowledge questions and answers, gk questions and answers, hindi questions and answers, English questions and answers , mathematics questions and answers, reasoning questions and answers, current affairs questions and answers, general knowledge questions and answers for competitive Exams, gk questions and answers for competitive Exams, hindi questions and answers for competitive Exams, English questions and answers for competitive Exams, Mathematics questions and answers for competitive Exams, reasoning questions and answers for competitive Exams, current affairs questions and answers for competitive Exams, Railway jobs, banking job, corporate jobs, government jobs, govt jobs, private jobs, CPO, PCS, RRB, CDS, UPSC,Notes, Online Tests, practice sets, questions and answers with explanation for competitive examination, entrance test, Railway, IBPS, SSC, DSSSB, PCS, Banking for hindi, english, mathematics, reasoning, gk, वर्ण एवं ध्वनि, शब्द और शब्द-भेद, नरेंद्र मोदी, नमो, भारतीय जनता पार्टी, अमित शाह, योगी, जय श्री राम, भारत माता की जय, राम मंदिर, caa, nrc, प्रधान मंत्री संज्ञा एवं सर्वनाम, विशेषण एवं क्रिया, अव्यय एवं वाच्य, लिंग एवं वचन, उपसर्ग एवं प्रत्यय, कारक एवं उसकी विभक्ति, संधि एवं संधि-विच्छेद, समास एवं उसके भेद, पर्यायवाची शब्द, विलोम या विपरीतार्थक शब्द, प्रमुख मुहावरे, कहावतें एवं लोकोक्तियाँ, अनेक शब्दों में एक शब्द, श्रुतिसम एवं समानार्थक शब्द, वर्तनी सम्बन्धी अशुद्धियाँ, वाक्य: संशोधन एवं विन्यास, रिक्त स्थानों की पूर्ति, वाक्य पर आधारित प्रश्न, अलंकार का परिचय, छंद का परिचय, रस का परिचय, TENSE, PASSIVE VOICE, NARRATION, QUESTION TAG, SUBJECT VERB AGREEMENT, CONDITIONAL SENTENCE, VERB (ADVANCE), NOUN, PRONOUN, ADJECTIVE, CONJUNCTION, ARTICLE, PREPOSITION, ADVERB, WORDS OFTEN CONFUSED & MISUSED, VOCABULARIES, SYNONYMS, ANTONYMS, ONE WORD SUBSTITUTION, IDIOMS & PHRASES, प्राचीन भारत, Ancient India, FORMER MEDIEVAL INDIA, MEDIEVAL INDIA, DELHI SULTANATE, MUGHAL EMPIRE, MODERN INDIA, पूर्व मध्यकालीन भारत, मध्यकालीन भारत, दिल्ली सल्तनत, मुग़ल साम्राज्य, आधुनिक भारत, PHYSICAL GEOGRAPHY, भौतिक भूगोल, GEOGRAPHY OF INDIA, भारत का भूगोल, WORLD GEOGRAPHY, विश्व का भूगोल, OUR CIVIL LIFE, हमारा नागरिक जीवन, INDIAN CONSTITUTION, भारतीय संविधान, SCIENCE, विज्ञान, SPORTS, खेल कूद, MISCELLANEOUS, विविध, ADDITION AND SUBTRACTION, जोड़ तथा घटाव, MULTIPLICATION, गुणा, DIVISION, भाग, SQUARE AND CUBE, वर्ग तथा घन, SQUARE AND CUBE ROOTS, वर्गमूल तथा घनमूल, LCM and HCF, लघुत्तम समापवर्त्य तथा महत्तम समापवर्तक, SIMPLIFICATION, सरलीकरण, COMPARISON OF FRACTIONS, भिन्नो की तुलना, NUMBER SYSTEM, संख्या पद्धति, PERCENTAGE, प्रतिशतता, PROFIT AND LOSS, लाभ, हानि तथा बट्टा, SIMPLE INTEREST, साधारण ब्याज, COMPOUND INTEREST, चक्रवृद्धि ब्याज, RATIO AND PROPORTION, अनुपात और समानुपात, ALLIGATION, मिश्रण, PARTNERSHIP, साझेदारी, AGE, उम्र सम्बन्धी प्रश्न, AVERAGE, औसत, TIME AND WORK, समय और काम, TIME AND DISTANCE, समय, दूरी तथा चाल, MENSURATION, क्षेत्रमिति, NUMBER SERIES, संख्या श्रेणी, QUANTITATIVE APTITUDE, CODING DECODING, कोडिंग – डिकोडिंग परीक्षण, ANALOGY TEST, सादृश्यता परीक्षण, CLASSIFICATION, वर्गीकरण, PROBLEM BASED ON ALPHABETS, वर्णमाला आधारित समस्याएं, WORD FORMATION, शब्द संरचना, ARRANGEMENT OF WORDS, शब्दों को तर्कपूर्ण क्रम में व्यवस्थित करना, SITTING ARRANGEMENT, बैठने की व्यवस्था, RANKING TEST, क्रम व्यवस्था परीक्षण, DIRECTION TEST, दिशा परीक्षण, BLOOD RELATIONS, रक्त सम्बन्ध, PUZZLE, पहेली, CONDITIONAL NUMBER APTITUDE, औपबन्धित संख्या / अक्षर योग्यता परीक्षण, SERIES TEST, श्रृंखला परीक्षण, INSERTING THE MISSING CHARACTERS, लुप्त पदों को भरना, VERBAL REASONING, CALENDAR, कैलेंडर, CLOCK, घडी, PROBLEMS BASED ON AGES, आयु आधारित समस्याएं, MATHEMATICAL REASONING, गणितीय तर्कशक्ति, DICE, पासा, CUBE AND CUBOID, घन एवं घनाभ, MATRIX, आव्यूह, CLERICAL APTITUDE, लिपिकीय योग्यता, SYMBOLS AND NOTATIONS, संकेत एवं चिन्ह, MATHEMATICAL STATEMENTS AND CONCLUSIONS, गणितीय कथन और निष्कर्ष, VENN DIAGRAM, वेन आरेख, SYLLOGISM, न्याय-संगत, STATEMENT AND ASSUMPTIONS, कथन एवं पूर्वधारणाएं, STATEMENT AND CONCLUSIONS, कथन एवं निष्कर्ष, STATEMENT AND ARGUMENTS, कथन एवं तर्क, NON-VERBAL REASONING, SERIES, श्रेणी क्रम, ANALOGY TEST, सादृश्यता परीक्षण, CLASSIFICATION, वर्गीकरण, MIRROR AND WATER IMAGE, दर्पण एवं जल प्रतिबिम्ब, PAPER FOLDING, कागज़ मोड़ना, PAPER CUTTING, कागज़ काटना, FORMATION OF FIGURES, आकृति निर्माण, CLASSIFICATION OF FIGURES, आकृतियों का वर्गीकरण, EMBEDDED FIGURES, सन्निहित आकृतियां, COMPLETION OF FIGURES, आकृतियों का पूर्तिकरण, FIGURE MATRIX, आकृति आव्यूह, GROUPING OF IDENTICAL FIGURES, समरूप आकृति समूह, Current Affairs, General Awareness and many more.

1. Who is the world’s largest continent (continent)?
Answer –
Asia continent.

 

2. What is the boundary of Asia’s continent?
Answer
– The Indian Ocean in the south of the Asia continent, the Arctic Ocean in the north, the Pacific Ocean in the east, and the territories of North Africa in the west and Europe.



3. What is the name of the Joint Treaty that separates Asia from North America?
Answer –
Bering Water Treaty.

 

4. Which continent of the world has the highest population?
Answer –
World Asia

 

5. How much is Asia’s population?
Answer –
60 percent of the world’s entire population.

 

6. What are the major mountain ranges of the Asia continent.
Answer –
Hindkush, Jagos (which make the knot of Armenia towards the west, Himalaya, Karakoram, Colonel and Tienshan (going towards east
There are categories)

 

7. Where is the Gobi Desert?
Answer –
In Mongolia.

 

8. Where is Thar Desert?
Answer
– In India and Pakistan

 

9. Which among the two mountain ranges is the highest plateau in the world? .
Answer –
The Himalayas and the Colonel.

 

10. Which is the world’s highest mountain?
Answer –
Himalaya

 

11. What is the name of the highest peak in the Himalayas?
Answer
– Everest, its height is 8848 meters.

 

12 What type of mountain is the Himalaya mountain? .
Answer –
New Folding Mountain.

 

13. Which river is called the “grief of China”? .
Answer –
Due to the flooding of the Hwangho river

 

14. What is the hottest place in Asia?
Answer –
Jacobabad (Pakistan).

 

15. What is Shifting Cultivation?
Answer –
Transit is imposed on mountain slopes of South-East Asia and in forest-states where some parts of the forest are cleaned and crops are grown. After a few years, when the fertile power of the soil goes away, leaving it for the agricultural land by putting a fire on the other side of the forest.

 

16 What is transitory farming called in different countries?
Answer –
Jhum in India, Ladan in Indonesia, Vietnam-Ray and

 

17. BHu is a resident of which country?
Answer
– Arabian.

 

18. Khirigaz is a resident of which country?
Answer
– Kharjiis reside near the plateau of Parmar in Central Asia.

 

19 Where are the Semaids?
Answer
– Ob river region (West Siberia).

 

20 Where are the residents of Pashtoon?
Answer
– Pashtoon is a resident of the north-western part of Pakistan.

 

21 Where are the residents of Bhotia?
Answer –
These are residents of Bhayot region of the Himalayas (of Mongol species). .

 

22 What is the name of the fiercest caste of Iran?
Answer –
Jarastri.

 

23 Which country has the highest area of ​​the continent of Asia?
Answer
– Of China.

 

24 In which country are the Hindukush, Suleiman and Kirat ranges located?
Answer –
In Pakistan

 

25 What is the area of ​​Pakistan?
Answer –
Eight million square kilometers.

 

26 How much is Pakistan’s population?
Answer – 
13 crores.

 

27 Where is the capital of Pakistan?
Answer
– Islamabad.

 

28 The city of Pakistan is world-famous for Sialkot?
Answer –
To prepare the sporting goods.

 

29 Why is the Kahuta area of ​​Pakistan famous?
Answer –
Here the nuclear-power production center has been established.

 

30 What is the national language of Pakistan?
Answer –
Urdu.

 

31 Which religion does most of Pakistan’s population believe?
Answer
– Islam religion.

 

32 Where is Nankana Sahib, the main shrine’s headquarters?
Answer
– In Lahore, near Lahore.

 

33 Who is Pakistan’s largest city?
Answer –
Karachi.

 

34 Where is the largest port of Pakistan?
Answer –
Karachi.

 

35 When was Bangladesh born?
Answer –
In the year 1971.

 

36. By 1971, by what name was Bangladesh known as?
Answer –
In the name of East Pakistan.

 

37 What are the major rivers of Bangladesh?
Answer –
Padma, Jamuna, Teesta and Surma.

 

38 In what country is the Sunderbans Delta built?
Answer –
In India and Bangladesh

 

39 What is the name of the main animal found in the Sunderbans?
Answer –
The Royal Bengal Tiger

 

40 What is called “Sonar Bangla” in Bangladesh?
Answer –
Jute.

 

41 Where is the capital of Bangladesh?
Answer –
Dhaka.

 

42 What is the population of Bangladesh?
Answer –
About 15 million.

 

43 What is the national language of Bangladesh?
Answer
– Bungalow.

 

44 What is the name of the largest port of Bangladesh?
Answer –
Chittagong.

 

45 Which religion do most people of Bangladesh consider?
Answer –
Islam.

 

46 What is the country called volcano and earthquake?
Answer –
Japan.

 

47 Who is the Manchester of Japan?
Answer –
To Osaka.

 

48 How much is Japan’s population?
Answer
– 13 crores.

 

49 Where is the capital of Japan?
Answer –
Tokyo.

 

50 Which religion in Japan has a higher population?
Answer –
Buddhism

 

51 What are the names of some major cities in Japan?
Answer
– Toyo, Osaka, Nagasaki, Hiroshima, Yokohama, Nagoya, Kobe etc.

 

52. Which cities of Japan had the atom bomb dropped by the US?
Answer –
Hiroshima, Nagasaki.

 

53 Who is the world’s most populous country?
Answer
– China (20% of the world’s population lives here).

 

54 Which river of China is known as “Yellow River”?
Answer
– Hoang-Ho

 

55 What is the name of the sea situated at the mouth of the river Hoang-Ho? .
Answer –
Yellow Sea.

 

56 In which country is the commune agriculture?
Answer –
In China.

 

57 Which country produces the highest rice in the world?
Answer –
In China.

 

58 What is cultivated for growing silkworms in China?
Answer –
Mulberry.

 

59 Which is the place where China has the most fishing countries in the world?
Answer –
Second place.

 

60 Who is the Manchester of China?
Answer –
To Shanghai.

 

61. Where is the capital of China?
Answer
– Bijang.

 

62 Which is China’s largest city and port?
Answer –
Shanghai.

 

63 Which religion do most of China consider?
Answer
– Buddhism

 

64 Where is Taiwan located? .
Answer
– This is an island adjacent to China. This is China’s nationalist republic

 

65 Where is the capital of Taiwan?
Answer
– Taipei

 

66 On what side of Nepal is India?
Answer –
towards the north.

 

67 Where is the capital of Nepal?
Answer
– Kathmandu

 

68 Who is the only Hindu country in the world?
Answer
– Nepal

 

69 What is the world’s highest peak name and where is it?
Answer –
Mount Everest, Nepal

 

70 By what name is Everest known in Nepal?
Answer –
Sagarmatha.

 

71 What is the Kathmandu valley famous for?
Answer
– For natural beauty.

 

72 How much is Nepal’s population?
Answer –
Nearly 2 million.

 

73 In which country is the Lumbini born place of Mahatma Buddha?
Answer
– Nepal

 

74 What is the national language of Nepal?
Answer
– Nepali.

 

75 In which country is Pashupatinath Temple located?
Answer –
Kathmandu, Nepal

 

76 When was separated from Myanmar, India?
Answer
– In 1936 AD

 

77 Where is Arakan Yoma Mountain located?
Answer –
In Myanmar.

 

78 Where is Shan Plateau located?
Answer –
Myanmar.

 

79 Which country’s Teak is considered the best in the world?
Answer –
Myanmar.

 

80 How much is Myanmar’s population?
Answer –
4 1/2 crore

 

81. Which religion do most people in Myanmar believe?
Answer –
Buddhism

 

82 What are Buddhist temples in Myanmar called?
Answer
– Pagoda.

 

83 Which country is called a country of pagodas and why?
Answer –
Myanmar, because there is plenty of pagodas here.

 

84 Where is Myanmar’s capital?
Answer –
Rangoon (Yangon).

 

85 What is the status of Sri Lanka?
Answer –
It is located in the south of India

 

86 Where is the capital of Sri Lanka?
Answer –
Colombo.

 

87 What are the names of some major cities in Sri Lanka?
Answer –
Colombo, Candy, Jaffna, Trikonmale.

 

88 What is the main language of Sri Lanka?
Answer –
Sinhalese.

 

89 Which religion do most people of Sri Lanka consider?
Answer –
Buddhism

 

90 What is the population of Sri Lanka?
Answer
– 11/2 crores.

 

91 Which country is called “pearl of the East”?
Answer –
Sri Lanka.

 

92 In which country is the Jaffna peninsula?
Answer –
In Sri Lanka

 

93 Which two countries are between the two treaties of the Pak Water Treaty?
Answer –
Sri Lanka and India

 

94 What is the status of Bhutan?
Answer –
Bhutan is located in the east of India.

 

95 What is the highest peak name of Bhutan?
Answer
– Kulaakangadi.

 

96 What are the major rivers flowing in Bhutan?
Answer –
Sankosh, Tongsanu, Manas

 

97 How much is Bhutan’s population?
Answer –
1 million 75 million

 

98 Which religion do most of Bhutan believe?
Answer
– Buddhism

 

99 Where is the capital of Bhutan?
Answer –
Thimphu

Objective type Questions, Notes for Govt Exams, current affairs, general knowledge, narendra modi, namo, bjp, bhartiya janta party, amit shah, yogi, prime minister, jai shree ram, bharat mata ki jai, ram mandir, caa, nrc, hindi objective questions, English objective questions, Mathematics objective Questions, Reasoning Objective Questions, study material for IBPS, study material for banks, study material for SSC, study material for DSSSB, Aptitude objective type Questions, Solved Question papers, Notes, Study Material, general knowledge questions and answers, gk questions and answers, hindi questions and answers, English questions and answers , mathematics questions and answers, reasoning questions and answers, current affairs questions and answers, general knowledge questions and answers for competitive Exams, gk questions and answers for competitive Exams, hindi questions and answers for competitive Exams, English questions and answers for competitive Exams, Mathematics questions and answers for competitive Exams, reasoning questions and answers for competitive Exams, current affairs questions and answers for competitive Exams, Railway jobs, banking job, corporate jobs, government jobs, govt jobs, private jobs, CPO, PCS, RRB, CDS, UPSC,Notes, Online Tests, practice sets, questions and answers with explanation for competitive examination, entrance test, Railway, IBPS, SSC, DSSSB, PCS, Banking for hindi, english, mathematics, reasoning, gk, JEE Advanced, Main, GATE, IEMJEE, MCAER PG CET, LPUNEST, BE, B.Tech, ME, M.Tech, MANAGEMENT, CAT, MAT, NMAT, GMAC, MAHCET, MBA, PGDM, BBA, BBM, MMS, SCIENCE, BITSAT, IIT JAM, DUCET, M.Sc, B.Sc, COMPUTER APPLICATIONS, OJEE, UPSEE, TANCET, MAH MCA RMCAAT, LPUNEST,MCA, BCA, LAW, IPU CLAT, TISSNET, PU LLB, DU DUET, LLM, PHARMACY, WBJEE, KEAM, GUJCET, BCECE, NIPER JEE, B.Pharm, M.Pharm, ARTS, JAT,MA, BA, BFA, EDUCATION, BHU UET, AP DEECET, LPUNEST, LPU, M.Ed, B.Ed, B.P.Ed, COMMERCE CAT, XAT, CET, IEMJEE, DUCET, B.Com, M.Com, ARCHITECTURE, GATE, NATA, GITAM, GAT, UGTP, SAEEE, B.Arch, B.Planning, M.Planning, MEDICAL, NEET, JAM, KEAM, BCECE, Bachelor Physiotherapy, BPT, MS, MD, DESIGN, VITEEE, UPSEE, IIAD, B.Des, M.Des, AGRICULTURE, EAMCET, KCET, SAAT, M.Sc (Agriculture), B.Sc, HOTEL MANAGEMENT, NCHMCT, BHMCT, UKSEE, PARAMEDICAL, JIPMER, CENTAC, ITM, NEST, AJEE, AISECT, DSAT, VETERINARY SCIENCES, JCECE, AIPVT, OUAT, DAHET, BVSc, MVSc, MASS COMMUNICATIONS, FTII, GNIHM, JET, XIC, OET, SUAT, CUCET, BMM, STUDY ABROAD, GMAT, TOEFL, IELTS, GRE, PTE, SAT, VOCATIONAL COURSES, CUSAT, IICD, AIEED, DENTAL, AIIMS, PGIMER, RUET, AIPGDEE, BDS, MDS, UGC NET, NEET, AIPMT, AIIMS, NURSING, Bsc Law, CAT,MAT,XAT,JEE Main,GPAT, Exam,JEE, GATE,UGAI,PG, CET, CBEE-Biotech,CLAT,LSAT INDIA,UPSC Civil Services,NDA Exam,AIIMS, MBBSJIPMER, MBBSAIIMS, MD, MSPGI Chandigarh, MSCATAIMA, MAT, Economics, Political Science, Philosophy, Psychology, Sociology, History, Anthropology, Commerce, Education, Social Work, Defence and Strategic Studies, Home Science, Public Administration, Population Studies , Hindustani Music (Vocal, Instrumental), Management, Maithili, Bengali, Hindi, Kannada, Malayalam, Odia, Punjabi, Sanskrit, Tamil, Telugu, Urdu, Arabic, English, Linguistics, Chinese, Dogri, Nepali, Manipuri, Assamese, Gujarati, Marathi, French, Spanish, Russian, Persian, Rajasthani, German, Japanese, Adult Education, Continuing Education, Andragogy, Non Formal Education, Physical Education, Arab Culture and Islamic Studies, Indian Culture, Labour Welfare, Personnel Management, Industrial Relations, Labour and Social Welfare, Human,Resource Management, Law, Library and Information Science, Buddhist, Jaina, Gandhian and Peace Studies, Comparative Study of Religions, Mass Communication, Journalism, Dance, Museology & Conservation, Archaeology, Criminology, Tribal and Regional Language, Literature, Folk Literature, Comparative Literature, Sanskrit Traditional Subjects (including Jyotisha, Sidhanta Jyotisha, Navya Vyakarna, Vyakarna, Mimamsa, Navya Nyaya, Sankhya Yoga, Tulanatmaka Darsana , Shukla Yajurveda, ,Madhva Vedanta, Dharma Sastra, Sahitya, Purana-itihasa, Agama, Advaita Vedanta), Women Studies, Visual Art, Drawing, Painting, , Sculpture, Graphics, Applies Art, History of Art, Geography, Social Medicine & Community Health, Forensic Science, Pali, Kashmiri, Konkani, Computer Science and Applications, Electronic Science, Environmental Sciences, International and Area Studies, Prakrit, Human Rights and Duties, Tourism Administration and Management, Bodo, Santali, Karnatik, Music (Vocal Instrument, Percussion), Rabindra Sangeet, Percussion Instruments, Drama, Theatre, Yoga, CSIR UGC, Life Sciences, Physical Sciences, Chemical Sciences, Mathematical Sciences, Earth Atmospheric Ocean, Planetary Sciences, वर्ण एवं ध्वनि, शब्द और शब्द-भेद, नरेंद्र मोदी, नमो, भारतीय जनता पार्टी, अमित शाह, योगी, जय श्री राम, भारत माता की जय, राम मंदिर, प्रधान मंत्री, संज्ञा एवं सर्वनाम, विशेषण एवं क्रिया, अव्यय एवं वाच्य, लिंग एवं वचन, उपसर्ग एवं प्रत्यय, कारक एवं उसकी विभक्ति, संधि एवं संधि-विच्छेद, समास एवं उसके भेद, पर्यायवाची शब्द, विलोम या विपरीतार्थक शब्द, प्रमुख मुहावरे, कहावतें एवं लोकोक्तियाँ, अनेक शब्दों में एक शब्द, श्रुतिसम एवं समानार्थक शब्द, वर्तनी सम्बन्धी अशुद्धियाँ, वाक्य: संशोधन एवं विन्यास, रिक्त स्थानों की पूर्ति, वाक्य पर आधारित प्रश्न, अलंकार का परिचय, छंद का परिचय, रस का परिचय, TENSE, PASSIVE VOICE, NARRATION, QUESTION TAG, SUBJECT VERB AGREEMENT, CONDITIONAL SENTENCE, VERB (ADVANCE), NOUN, PRONOUN, ADJECTIVE, CONJUNCTION, ARTICLE, PREPOSITION, ADVERB, WORDS OFTEN CONFUSED & MISUSED, VOCABULARIES, SYNONYMS, ANTONYMS, ONE WORD SUBSTITUTION, IDIOMS & PHRASES, प्राचीन भारत, Ancient India, FORMER MEDIEVAL INDIA, MEDIEVAL INDIA, DELHI SULTANATE, MUGHAL EMPIRE, MODERN INDIA, पूर्व मध्यकालीन भारत, मध्यकालीन भारत, दिल्ली सल्तनत, मुग़ल साम्राज्य, आधुनिक भारत, PHYSICAL GEOGRAPHY, भौतिक भूगोल, GEOGRAPHY OF INDIA, भारत का भूगोल, WORLD GEOGRAPHY, विश्व का भूगोल, OUR CIVIL LIFE, हमारा नागरिक जीवन, INDIAN CONSTITUTION, भारतीय संविधान, SCIENCE, विज्ञान, SPORTS, खेल कूद, MISCELLANEOUS, विविध, ADDITION AND SUBTRACTION, जोड़ तथा घटाव, MULTIPLICATION, गुणा, DIVISION, भाग, SQUARE AND CUBE, वर्ग तथा घन, SQUARE AND CUBE ROOTS, वर्गमूल तथा घनमूल, LCM and HCF, लघुत्तम समापवर्त्य तथा महत्तम समापवर्तक, SIMPLIFICATION, सरलीकरण, COMPARISON OF FRACTIONS, भिन्नो की तुलना, NUMBER SYSTEM, संख्या पद्धति, PERCENTAGE, प्रतिशतता, PROFIT AND LOSS, लाभ, हानि तथा बट्टा, SIMPLE INTEREST, साधारण ब्याज, COMPOUND INTEREST, चक्रवृद्धि ब्याज, RATIO AND PROPORTION, अनुपात और समानुपात, ALLIGATION, मिश्रण, PARTNERSHIP, साझेदारी, AGE, उम्र सम्बन्धी प्रश्न, AVERAGE, औसत, TIME AND WORK, समय और काम, TIME AND DISTANCE, समय, दूरी तथा चाल, MENSURATION, क्षेत्रमिति, NUMBER SERIES, संख्या श्रेणी, QUANTITATIVE APTITUDE, CODING DECODING, कोडिंग – डिकोडिंग परीक्षण, ANALOGY TEST, सादृश्यता परीक्षण, CLASSIFICATION, वर्गीकरण, PROBLEM BASED ON ALPHABETS, वर्णमाला आधारित समस्याएं, WORD FORMATION, शब्द संरचना, ARRANGEMENT OF WORDS, शब्दों को तर्कपूर्ण क्रम में व्यवस्थित करना, SITTING ARRANGEMENT, बैठने की व्यवस्था, RANKING TEST, क्रम व्यवस्था परीक्षण, DIRECTION TEST, दिशा परीक्षण, BLOOD RELATIONS, रक्त सम्बन्ध, PUZZLE, पहेली, CONDITIONAL NUMBER APTITUDE, औपबन्धित संख्या / अक्षर योग्यता परीक्षण, SERIES TEST, श्रृंखला परीक्षण, INSERTING THE MISSING CHARACTERS, लुप्त पदों को भरना, VERBAL REASONING, CALENDAR, कैलेंडर, CLOCK, घडी, PROBLEMS BASED ON AGES, आयु आधारित समस्याएं, MATHEMATICAL REASONING, गणितीय तर्कशक्ति, DICE, पासा, CUBE AND CUBOID, घन एवं घनाभ, MATRIX, आव्यूह, CLERICAL APTITUDE, लिपिकीय योग्यता, SYMBOLS AND NOTATIONS, संकेत एवं चिन्ह, MATHEMATICAL STATEMENTS AND CONCLUSIONS, गणितीय कथन और निष्कर्ष, VENN DIAGRAM, वेन आरेख, SYLLOGISM, न्याय-संगत, STATEMENT AND ASSUMPTIONS, कथन एवं पूर्वधारणाएं, STATEMENT AND CONCLUSIONS, कथन एवं निष्कर्ष, STATEMENT AND ARGUMENTS, कथन एवं तर्क, NON-VERBAL REASONING, SERIES, श्रेणी क्रम, ANALOGY TEST, सादृश्यता परीक्षण, CLASSIFICATION, वर्गीकरण, MIRROR AND WATER IMAGE, दर्पण एवं जल प्रतिबिम्ब, PAPER FOLDING, कागज़ मोड़ना, PAPER CUTTING, कागज़ काटना, FORMATION OF FIGURES, आकृति निर्माण, CLASSIFICATION OF FIGURES, आकृतियों का वर्गीकरण, EMBEDDED FIGURES, सन्निहित आकृतियां, COMPLETION OF FIGURES, आकृतियों का पूर्तिकरण, FIGURE MATRIX, आकृति आव्यूह, GROUPING OF IDENTICAL FIGURES, समरूप आकृति समूह, Current Affairs, General Awareness and many more.





RELATED SECTIONS

नाव और प्रवाह
READ MORE

नाव और प्रवाह

BOATS and STREAMS
READ MORE

BOATS and STREAMS

POINTS TO REMEMBER
READ MORE

POINTS TO REMEMBER

COMPUTER
READ MORE

COMPUTER

GEOPOLITICAL COUNTRIES OF THE WORLD
READ MORE

GEOPOLITICAL COUNTRIES OF THE WORLD

MAJOR WATERFALLS OF THE WORLD
READ MORE

MAJOR WATERFALLS OF THE WORLD

MAJOR STRAITS OF THE WORLD
READ MORE

MAJOR STRAITS OF THE WORLD

MANUFACTURING INDUSTRIES OF THE WORLD
READ MORE

MANUFACTURING INDUSTRIES OF THE WORLD

TOP WORLD GEOGRAPHIC DISCOVERIES
READ MORE

TOP WORLD GEOGRAPHIC DISCOVERIES

WORLD’S FAMOUS PLACES
READ MORE

WORLD’S FAMOUS PLACES

MAJOR VEGETATION OF THE WORLD
READ MORE

MAJOR VEGETATION OF THE WORLD

MAJOR CROPS AND ITS PRODUCING COUNTRIES OF THE WORLD
READ MORE

MAJOR CROPS AND ITS PRODUCING COUNTRIES OF THE WORLD

WORLD CONTINENTS
READ MORE

WORLD CONTINENTS

CAPITALS OF INDIAN STATES AND UNION TERRITORIES
READ MORE

CAPITALS OF INDIAN STATES AND UNION TERRITORIES

CENSUS OF INDIA 2001
READ MORE

CENSUS OF INDIA 2001

IRRIGATION IN INDIA
READ MORE

IRRIGATION IN INDIA

ATMOSPHERE
READ MORE

ATMOSPHERE

OCEAN CURRENT
READ MORE

OCEAN CURRENT

Search


Explore