Success Khan Logo

A GLIMPSE OF WORLD GEOGRAPHY

Objective type Questions, Notes for Government exams, current affairs, general knowledge, hindi objective questions, English objective questions, mathematics objective questions, reasoning Objective Questions, study material for IBPS, study material for banks, study material for SSC, study material for DSSSB, Aptitude objective type Questions, Solved Question papers, Notes, Study Material, general knowledge questions and answers, English questions and answers, English questions and answers, mathematical questions and answers, current issues, questions and answers, competitive knowledge, competitive questions, competitive questions for students, questions and answers for competitive questions, English questions and answers Competitive Exams, Mathematics Questions and Answers for competitive exams competitive exams, government jobs, private jobs, CPO, PCS, RRB, CDS, UPSC, Notes, online tests, practice sets, questions and answers with explanation for competitive examination, entrance test, railway, IBPS, SSC, DSSSB, PCS, Banking for hindi, english, mathematics, reasoning, gk, current affairs and many more.

South America

1. What is the status of South America?
Answer –
The continent which is known across South America and across the Atlantic Ocean is called South America.



2. What is the name of the treaty linking North and South America?
Answer –
The Venue of the Panama Connection.

 

3. Which part of the grassland Pampas is in the world?

Answer – In South America

 

4. Which country generates the highest coffee in the world?
Answer –
Brazil (South America).

 

5. Which is the largest city in South America?
Answer –
Rio de Janeiro (Brazil)

 

6. What is the world’s longest mountain ranges and where is it?

Answer – Andes mountain range in South America.

 

7. What is the name of the world’s highest dead volcano and where is it?
Answer –
Chimbara which is in the Andes Mountains (South America).

 

8. What is the name of the highest lake of sweet water in the world and where is it?
Answer –
Titica, which is in Andes Mountains (South America).

 

9. What is the name of the highest waterfall in the world and where is it located?
Answer –
Angel Falls, Venezuela (South America)

 

10. Where does the Amazon River flows?
Answer
– In South America

 

11. Where is the Atacama desert located?
Answer –
South America.

 

12 Who is the continent of birds and monkeys?
Answer
– To South America.

 

13. Which part of the world is known as the Humming Bird?
Answer
– In South America

 

14. Where is the Patagonia desert located?
Answer –
In South America

 

15. “What is the contribution of the continent?”.
Answer –
South America.

 

16 Where is the Cinchona tree found?
Answer
– In South America

 

17. Which medicine of malaria is prepared from bark of cinchona tree?
Answer
– Kunen.

 

18. What is the country that produces the most sayings in the world?
Answer –
Brazil.

 

19 Where is the Brazilian capital?
Answer –
Brasilia.

 

20 What is the name of the capital of Argentina?
Answer –
Buenos Aires.

 

21 Which is the second largest country of South America?
Answer –
Argentina.

 

22 Which is the largest number of islands in the ocean?
Answer –
In the North Atlantic Ocean.

 

23 Which continent of species of humans called Mestijo, Maito and Jambo are?
Answer
– South America

 

 

North America

1. Which continent is known by the name of ‘New World’?
Answer –
North America

 

2. What is the name of the world’s third largest continent?
Answer –
North America.

 

3. What’s in the South of North America?
Answer –
South America

 

4. What is the name of the canal which separates South America and North America?
Answer –
Panama Canal.

 

5. Which two oceans combine the Panama Canal?
Answer –
Pacific Ocean and the Atlantic Ocean.

 

6. Which water pact between North America and Asia is different from each other?
Answer –
Bering Water Treaty.

 

7. What are the names of two big nations in North America?
Answer –
United States and Canada.

 

8. Who said that the land discovered by Columbus is “new world”?
Answer –
The great sailor Amerigo and the name of this new world were named after him.

 

9. Where does the Nelson River flow? .
Answer
– In North America.

 

10. Where does St. Lawrence flows?
Answer –
In North America.

 

11. Where does the Mckenzie river flow?
Answer –
In North America.

 

12 What is Cordilleras?
Answer –
Long-range mountain ranges from Alaska to Panama in the North America, they are called Cordillera.

 

13. What is the Pacific fire? .
Answer
– Active volcanoes are found around the Pacific Ocean. This distribution has been given the name of Prashant’s Agniakhalla.

 

14. What is the highest peak name of Cordillera?
Answer
– Mount Meckinley, which is an active volcano.

 

15. Which is the most famous of the dead volcano in Cordillera?

Answer – Popcete Petal.

 

16 Where is Rocky Mountains?
Answer –
In North America.

 

17. What are the other mountain ranges of North America?
Answer
– Alaska, Cascade, Sierra Nevada and Ciara Madre.

 

18. Which is the largest plateau in North America? .
Answer –
Great Basin.

 

19 Where is the Mount Everest?
Answer –
In North America.

 

20 Where’s the band Canyon?
Answer
– In North America.

 

22 What is the name of the largest and the longest river in North America?
Answer –
MCCP. This river falls into the Gulf of Mexico.

 

23 Where is Death Valley?
Answer –
In California (North America)

 

24 Where is the world’s main cotton box?
Answer
– In the United States.

 

25 What are the major climatic conditions found in North America?
Answer
-1. Prairie climate 2. Taiga climate 3.? (Tundra) climate 4. Mediterranean climate.

 

26 Where is Niagra Falls?
Answer –
In Canada (North America)

 

27 What is the name of the largest lake of sweet water in the world and where is it?
Answer –
Superior lake, in North America

 

28 Where is the Labrador Plateau?
Answer –
in Canada.

 

29 What is the name of Canada’s most important river?
Answer –
St. Lawrence

 

30 Which two countries have a Superior lake?
Answer –
United States and Canada.

 

31 Where are the Red Indians living?
Answer –
Native Americans of North America

 

32 What are the older people living in the United States of Alaska region? .
Answer
– Inuit

 

33 What are EskimoS?
Answer –
Those living in Tundra region of North America are called asmesimos and the people who live in the houses made of ice are called lgloo.

 

34 When did the Panama Canal be constructed?
Answer –
In 1914 AD

 

35 Which is the world’s largest city?
Answer –
Mexici City.

 

36. Which world is famous for the skyscrapers?
Answer
– New York.

 

37 What are the roads that are made in the US for fast-moving motorcycles?
Answer –
Express High-Way, Super-Way or Free-Way

 

38 Where is the longest road in the United States?
Answer
– From New York to San Francisco.

 

39 What is the name of the world’s longest road and where is it?
Answer –
Tons Canada Highway. This road goes from St. John’s to Bankuver.

 

40 Where is the world’s largest railway junction?
Answer –
in Chicago, United States.

 

41 Where is the world’s busiest airtight?
Answer –
In New York (George Kennedy Air Port).

 

42 What are the cold winds coming from the North Pole in Canada?

Answer – Blizzards or snowstorms.

 

43 Where is the United States Capital?
Answer
– Washington D.C.

 

44 Where is Hollywood and why is it famous? .
Answer
– This is in the state of California, USA and the world is famous for the film industry.

 

45 What are the two major ports of the Panama Canal?
Answer
– Panama and colon

 

46 Where is the headquarters of the United Nations (U.N..0)?
Answer
– New York.

 

47 What is Ranches?
Answer
– This is in the United States. Thousands of cattle, cattle and cattle are kept in it and the meat received from these animals is national and international trade.

 

48 Where is the capital of Canada?
Answer –
Ottawa.

 

 

Africa (Africa)

1. Which continent is located in the center of the Earth?
Answer –
Africa.

 

2. Which is the world’s second largest continent?
Answer
– Africa.

 

3. The continent of Darkness is called the continent?
Answer
– Africa.

 

4. Which continent has a very high temperature throughout the year?

Answer – Africa.

 

5. What is the name of the longest river in the world and where?
Answer –
In the Nile River, Africa.

 

6. In which ocean the river Nile falls?
Answer –
In the Mediterranean Sea.

 

7. Africa is the name of the largest lake of continent?
Answer –
Victoria Lake.

 

8. Where is Victoria Fall?
Answer –
On the border of Zimbabwe and Zambia in South Africa.

 

9. The Kilimanjaro Volcano Mountain is in which continent?
Answer –
Africa.

 

10. The Gulf of Aqaba is in which continent?
Answer –
In the continent of Africa.

 

11. What is the world’s largest desert and where is it?
Answer
– In the Sahara Desert, Africa continent.

 

12 In which continent the Kalahari Desert is located?
Answer –
In the continent of Africa.

 

13. What are the residents of the Kalahari Desert called?
Answer –
Bushmen.

 

14. Which continent is the world-famous hope?
Answer –
In the continent of Africa.

 

15. Which caste are the most dwarf people in the world?
Answer –
Pigmy.

 

16 Which part of the world is the highest temperature in the world?

Answer – At a place called Libya’s Alaizia (58 ° C).

 

17. What is the name of the dam built on the Nile and in which country?
Answer –
Aswan Dam, in the Egyptian country of Africa continent

 

18. Where is the capital of South Africa?
Answer –
Pretoria.

 

19 Who is the world’s largest producer of gold?
Answer
– South Africa

 

20 Who is the world’s largest producer of diamonds?
Answer
– South Africa

 

21 Which country produces the most chromium in the world?
Answer
– South Africa.

 

22 Which country is called “the country of gold and diamonds”?
Answer –
South Africa.

 

23 What is the name of the most important river in South Africa?
Answer
– Orange, which falls into the Atlantic Ocean.

 

24 Which city of South Africa is called Swarnanagar?
Answer
– Johannesburg.

 

25 Which of the South African cities is called Hiranak Nagar?
Answer –
Kimberley.

 

26 In which country are the Sahara Desert?
Answer
– In Egypt.

 

27 In the country of Egypt, there is a dusty hot air from the south, what is its name? .
Answer –
Khamasin.

 

28 Where is Egypt’s capital city?
Answer –
Cairo (Cairo).

 

29 Which is the largest city of all continent of Africa?
Answer –
Cairo (cairo).

 

30 Which country is called “the country of pyramids”?
Answer –
Egypt.

 

31 What is the name of the world’s largest dam and which country?
Answer –
Aswan Dam, in Egypt

 

32 Where is ‘Suez Canal’?
Answer
– In Egypt.

 

33 ” The Suez Canal combines the two seas?
Answer –
Red Sea and Mediterranean Sea

 

34 When was the “Suez Canal” built?
Answer in
– 1869 AD.

 

35 When and when did nationalization of ‘Suez Canal’ happen?

Answer – In 1956 AD, President of Egypt, Col Nasir.

 

36. Which is the world’s largest shipping canal?
Answer
– Suez Canal.

 

37 Which is the most prominent port of Egypt?
Answer –
Alexandria.

 

38 Who founded the city of Sikandaria?
Answer –
Emperor Alexander of Greece, in 323 BC

 

39 What is the name of South Africa’s largest city?
Answer –
Johannesburg

 

40 Where is the legal capital of South Africa?
Answer –
Cape Town

 

41 Which is the largest port of South Africa?
Answer –
Cape Town.

 

42 Who is the key to the Mediterranean Sea?
Answer –
Gibraltar to

 

43 In which country is the largest copper reserves in the world?
Answer –
In Zayore (Africa continent).

 

44 What is the only port in the Zayre country?
Answer –
Voting

 

45 Which tribe of the people of Zayre country are mostly? .
Answer –
Bandu.

 

46 Where is Zayor country’s capital?
Answer –
Kinshasa.

 

47 Nigeria is the country of which continent?
Answer –
The continent of Africa

 

48 What is the name of Nigerian capital? .
Answer –
Lagos.

 

49 Where is Guinea’s Bay?
Answer –
In the south of Nigeria

 

50 In which country is Chad Lake located?
Answer –
In Nigeria.

 

51 In which country is the Jaws Plateau?
Answer
– In Nigeria

 

52. In which country is the Venue Valley?
Answer –
In Nigeria

 

53 ‘Which country is called the boon of the Nile River?’
Answer
– Egypt

 

54 ‘Which country does the Suez Canal pass through?
Answer –
From Egypt.

 

55 Which ocean separates the continent of Africa from the continent of Asia?
Answer –
The Arabian Sea and the Red Sea.

 

56 Who is the paradise of gamblers and smugglers?
Answer –
Macau Islands.

 

 

Australia (Australia)

1. Which is the world’s smallest continent?
Answer
– Australia.

 

2. Who is the insular continent?
Answer –
Australia.

 

3. Which is the world’s largest island?
Answer –
Australia.

 

4. Who is the country of kangaroos?
Answer –
Australia.

 

5. Where is the mountain range called Great Dividing Range?
Answer –
In Australia

 

6. Where is Tasmania Island located?
Answer –
In the continent of Australia.

 

7. Where does the Marine and Darling rivers flow?
Answer –
In Australia

 

8. Where is the Great Barrier Reef located?
Answer
– In Australia

 

9. Which mountain works as a continental water separator?
Answer
– Great Dividing Range.

 

10. Which animal is considered to be the symbol of Australia?
Answer –
To Kangaroo.

 

11. Who is the country producing the most wool in the world?

Answer – Australia

 

12 In which country is the largest coal found in the Southern Hemisphere?

Answer – In Australia

 

13. Who is the country producing the most bauxite in the world?
Answer
– Australia.

 

14. What is the Kalaagirli and Coolguard world-famous for?
Answer –
Both are world famous by the name of Swarna Nagar in Australia. Both of them are in the Rathastha, here gold is extracted.

 

15. What is the name of the capital of Australia?
Answer
– Canberra.

 

16 What is the name of Australia’s largest city?
Answer –
Sydney.

 

17. Who did the discovery of Tasmania?
Answer –
Renowned navigator Tasman.

 

18. New Zealand is the country of which continent?
Answer
– The continent of Australia.

 

19 New Zealand is the land of many major islands?
Answer
– Two.

 

20 What is the name of the main mountain of New Zealand?
Answer –
Southern Alps.

 

21 What is the name of the highest peak of the Southern Alps mountain?
Answer –
Cook Cook.

 

22 What is the natives of New Zealand called?
Answer –
Maori.

 

23 Where are the New Zealand’s capital?
Answer
– Wellington.

 

 

Antarctica

1. Who is called the White Continent?
Answer –
The Antarctic continent.

 

2. Which is the continent on which human life is not equal at all,
Answer –
Antarctic continent.

 

3. What is that continent, which is always covered with snow?

Answer – Antarctic continent.

 

4. What is the status of the Antarctic continent?
Answer –
Near the south pole.

 

5. Who is the native of the Antarctic continent?
Answer –
Birds known as penguins.

 

6. Which fish are found in the Antarctic continent?
Answer –
Krril.

 

7. Where is the lowest temperature recorded in the world?
Answer –
Vossak is in the Antarctic continent (temperature recorded at 95 ° C).

 

8. Who was the first Indian to reach Antarctic?
Answer
– Ramacharan ji, in 1960 AD

 

9. Who was the first Indian to reach the South Pole?
Answer –
Dr. Giriraj Sirohi, in 1961 AD

 

10. India has set up a permanent camp in the Antarctic continent, what is its name?
Answer
– Southern Gangotri.

 

 

Europe (Europe)

1. Who is the peninsula of the peninsula?
Answer
– to Europe.

 

2. Which continent is separated from Europe by the Ural Mountains and Caspian Sea?
Answer –
From the Asia Continent.

 

3. Which country is famous in the name of Scandinavia?
Answer –
Norway, Sweden, Iceland and Denmark.

 

4. What are the major rivers flowing in Europe?
Answer –
Seine and Rhine.

 

5. Where does the river Seine fall?
Answer –
In the English Channel.

 

6. In which country does the River Thames flows?

Answer – In England

 

7. Where does the Thames fall?
Answer –
In the English Channel.

 

8. What is the name of the longest river in Europe?
Answer –
Volga.

 

9. What is the name of the most important series in the mountains of Europe?
Answer
– Alps.

 

10. What is the highest peak of the Alps series and where is it?

Answer – In Mount Blanc, France.

 

11. What is the Caucasus?
Answer –
mountain range, which is in Europe.

 

12 What is the name of Europe’s highest peak and what mountain it is in?
Answer –
Ellbrus (Mount Ellbrus). It is in the Caucasus Mountains.

 

13. What is Deinger Bank and why is it famous?
Answer
– Marine areas where the fish is produced in excessive amounts in the northwestern coastal areas of North Sea. This is a world-famous fish production center.

 

14. What is the Great Fisher Bank and why is it famous?
Answer
– The world-famous fish production center in North Sea, North-Western Europe.

 

15. What is a drip?
Answer –
the state-of-the-art powered ship, by which Europeans do fishing work?

 

16 What is a Traveller? .
Answer
– the cutting-edge powerful ship by which Europeans do fishing work.

 

17. Which sea separates France from the United Kingdom?
Answer –
English Channel.

 

18. Who is the country of Sura and Beauties?
Answer –
France.

 

19 Where is France’s capital?
Answer –
Paris

 

20 Who is the world’s most beautiful city?
Answer –
Paris

 

21 Where is the capital of England?
Answer
– London

 

22 Where is the Mooreland?
Answer
– In England

 

23 What is the longitude line passing through England?
Answer –
From a place called Greenwich near London.

 

24 Which city of England is known as Black Country?
Answer –
Birmingham.

 

25 Which ocean separates Europe from America?
Answer –
Atlantic Ocean.

 

26 What is Rour Basin and where is it?
Answer –
The Rour Basin is an important field of coal production. It is also called West Falieathar. This is in Germany.

 

27 Who is the black country of Germany?
Answer –
The Roor area.

 

28 Where is the capital of Germany?
Answer –
Berlin.

 

29 Berlin is situated on the banks of which river?
Answer –
Spree River.

 

30 According to the area, who is the world’s largest country?
Answer –
Russia.

 

31 Which two continents expand Russia?
Answer –
In Asia and Europe

 

32 Where is Russia’s capital?
Answer
– Moscow.

 

33 Why are magnetogrosss famous?
Answer
– It is in Russia and it is famous for iron-ore food.

 

34 What is the longest railway route in the world and where is it?
Answer –
In Trans-Siberian Railway, Russia.

 

35 Which country is most commonly produced in grapes?
Answer –
In France.

Objective type Questions, Notes for Government exams, current affairs, general knowledge, hindi objective questions, English objective questions, mathematics objective questions, reasoning Objective Questions, study material for IBPS, study material for banks, study material for SSC, study material for DSSSB, Aptitude objective type Questions, Solved Question papers, Notes, Study Material, general knowledge questions and answers, English questions and answers, English questions and answers, mathematical questions and answers, current issues, questions and answers, competitive knowledge, competitive questions, competitive questions for students, questions and answers for competitive questions, English questions and answers Competitive Exams, Mathematics Questions and Answers for competitive exams competitive exams, government jobs, private jobs, CPO, PCS, RRB, CDS, UPSC, Notes, online tests, practice sets, questions and answers with explanation for competitive examination, entrance test, railway, IBPS, SSC, DSSSB, PCS, Banking for hindi, english, mathematics, reasoning, gk, current affairs and many more.





Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

4032

Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

1296

Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

1038

Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

1004

Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

928

Figure Matrix Practice Set
READ MORE

Figure Matrix Practice Set

1344

Search


Explore