Success Khan Logo

विश्व के प्रमुख घास के मैदान

Objective type Questions, Notes for Govt Exams, current affairs, general knowledge, hindi objective questions, English objective questions, Mathematics objective Questions, Reasoning Objective Questions, study material for IBPS, study material for banks, study material for SSC, study material for DSSSB, Aptitude objective type Questions, Solved Question papers, Notes, Study Material, general knowledge questions and answers, gk questions and answers, hindi questions and answers, English questions and answers , mathematics questions and answers, reasoning questions and answers, current affairs questions and answers, general knowledge questions and answers for competitive Exams, gk questions and answers for competitive Exams, hindi questions and answers for competitive Exams, English questions and answers for competitive Exams, Mathematics questions and answers for competitive Exams, reasoning questions and answers for competitive Exams, current affairs questions and answers for competitive Exams, Railway jobs, banking job, corporate jobs, government jobs, govt jobs, private jobs, CPO, PCS, RRB, CDS, UPSC,Notes, Online Tests, practice sets, questions and answers with explanation for competitive examination, entrance test, Railway, IBPS, SSC, DSSSB, PCS, Banking for hindi, english, mathematics, reasoning, gk, current affairs and many more.

1. स्टेपी (Steppe) नामक घास का मैदान विश्व के किस भाग में पाया जाता है|
उत्तर—यूरेशिया (यूरोप और एशिया के उत्तरी भाग में) ।

 

2. प्रेरीज (Prairies) नामक घास का मैदान विश्व के किस भाग में पाया जाता है ?
उत्तर-उत्तरी अमेरिका (संयुक्त राज्य अमेरिका एवं कनाडा में )


 

3. विश्व में गेहूँ की सर्वाधिक खेती किस घास के मैदान में होती है ?
उत्तर–प्रेरीज (Prairies) नामक घास के मैदान में

 

4. (संयुक्त राज्य अमेरिका किस क्षेत्र को “विश्व की रोटी की टोकरी” (Bread Basket of the World) कहा जाता है ?
उत्तर-उत्तरी अमेरिका के प्रेरीज घास के मैदान को ।।

 

5. पम्पास (Pampas) नामक घास का मैदान विश्व के किस भाग में पाया जाता है ?
उत्तर-दक्षिण अमेरिका में ।

 

6. वेल्ड (Veld) नामक घास का मैदान विश्व के किस भाग में पाया जाता है?
उत्तर-दक्षिण अफ्रीका ।।

 

7. डाउन्स (Downs) नामक घास का मैदान विश्व के किस भाग में पाया जाता है?
उत्तर-ऑस्ट्रेलिया में ।

 

8. सेल्वास (Selvas) नामक विषुवतीय वन विश्व के किस भाग में पाया जाता है?
उत्तर-आमेजन घाटी में (दक्षिणी अमेरिका) ।।

 

9. सवाना (Savana) नामक घास का मैदान विश्व के किस भाग में पाया जाता है?
उत्तर-अफ्रीका तथा ऑस्ट्रेलिया में ।

 

10. ‘‘लैनॉस” नामक घास का मैदान विश्व के किस स्थान में पाया जाता हैं ।
उत्तर-वेनेज्वेला में ।

 

11. टैगा (Taiga) नामक वन विश्व के किस स्थान में पाया जाता है ?
उत्तर-यूरेशिया (यूरोप तथा एशिया) में, मुख्य रूप से रूस में ।

Objective type Questions, Notes for Govt Exams, current affairs, general knowledge, hindi objective questions, English objective questions, Mathematics objective Questions, Reasoning Objective Questions, study material for IBPS, study material for banks, study material for SSC, study material for DSSSB, Aptitude objective type Questions, Solved Question papers, Notes, Study Material, general knowledge questions and answers, gk questions and answers, hindi questions and answers, English questions and answers , mathematics questions and answers, reasoning questions and answers, current affairs questions and answers, general knowledge questions and answers for competitive Exams, gk questions and answers for competitive Exams, hindi questions and answers for competitive Exams, English questions and answers for competitive Exams, Mathematics questions and answers for competitive Exams, reasoning questions and answers for competitive Exams, current affairs questions and answers for competitive Exams, Railway jobs, banking job, corporate jobs, government jobs, govt jobs, private jobs, CPO, PCS, RRB, CDS, UPSC,Notes, Online Tests, practice sets, questions and answers with explanation for competitive examination, entrance test, Railway, IBPS, SSC, DSSSB, PCS, Banking for hindi, english, mathematics, reasoning, gk, current affairs and many more.





Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

4030

Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

1296

Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

1038

Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

1002

Grouping of Identical Figures Practice Set
READ MORE

Grouping of Identical Figures Practice Set

928

Figure Matrix Practice Set
READ MORE

Figure Matrix Practice Set

1344

Search


Explore